Kiropraktikk

Kiropraktikk kommer av gresk cheiros, som betyr hånd, og praktikos, som betyr å utføre; altså å utføre med hendene. Hendene er kiropraktorens hovedredskap, både under undersøkelse og behandling.

Bilde av kiropraktor Atle Haagensen som behandler en pasient.

Under en undersøkelse kombineres sykdomshistorie, beskrivelse av det aktuelle problemet og en grundig undersøkelse av kroppen til et grunnlag for videre behandling og eventuelt andre tiltak (f.eks henvisning til spesialisthelsetjeneste eller sykemelding), om dette skulle vurderes som nødvendig.

Den vanligste behandlingsformen er «justeringer», eller «manipulasjonsbehandling», som er det vanligste navnet i medisinsk sammenheng. En justering er en rask impuls utført med hendene mot et ledd i en spesifikk retning. Målet med justeringen er å normalisere bevegelsesomfanget i ledd som er «låst» i en eller flere retninger. Dette har i sin tur en positiv effekt på nervene og musklene som ligger rundt leddet, og gjør det lettere for hjernen å koordinere og kontrollere muskulaturen på riktig måte. Når funksjonen forbedres vil også smerte i disse strukturene minske.

En grunnleggende tanke i kiropraktikken er et helhetlig syn på kroppen. Kropp og sinn henger sammen, hvilket man tydelig ser når stressnivået øker. Muskler spenner seg, pusten blir kortere og kroppen inntar en «beskyttelsesposisjon» der man drar opp skuldrene og får en fremoverlutende holdning i nakke og skuldre. Dette er også et typisk problembilde hos mange pasienter. Slik stress kommer ikke bare av jobben, men også andre forhold i livet og av følelsesmessige reaksjoner som angst, sorg og depresjon. De påfølgende muskelspenningene og den dårlige holdningen kan i sin tur gi smerter, stivhet og ubehag.

Når kiropraktoren ser på en pasients problembilde inkluderes hele kroppen. Det er nødvendig for å finne den opprinnelige årsaken til smertemekanikken. Kort sagt, og for å gi et ekstremt eksempel, kan smerter i en tå gjøre at man får en underlig/haltende gange, hvilket kan gjøre at man spenner seg og får skjevheter i hofter, bekken og rygg. Dette kan i sin tur gi muskelspenninger og skjevhet i nakken og lede til spenningshodepine. Igjen; dette var et ekstremt eksempel men beskriver hvordan problemer i en del av kroppen kan gi symptomer i en helt annen kroppsdel.

Som kiropraktor er det viktig for meg at pasientene føler seg trygge og godt tatt vare på. Jeg velger derfor de mest skånsomme teknikkene framfor andre teknikker som kan oppleves som litt “hardhendte”. Noen pasienter forventer, eller har hørt at det gjør vondt å bli behandlet. For de aller fleste vil det tvert imot oppleves som en mild behandlingsform uten særlig smerteutvikling. Din sikkerhet er mitt største fokus, og jeg tar alltid individuelle hensyn under behandlingen.

Behandlingen rettes først og fremst mot det eller de områder av kroppen som anses å være årsak til dine problemer, og mot områder som kan virke symptomlindrende.

I tillegg til behandling av ledd, muskler og bindevev gir jeg råd og rettledning om øvelser du kan gjøre for å bedre situasjonen og jobbe med rehabiliteringen av funksjonen i dine muskler og ditt nervesystem. Dette er ofte en viktig del av behandlingsopplegget.

Første konsultasjon består av en klarlegging av din sykdomshistorie og din nåværende problematikk, en grundig undersøkelse fra både et medisinsk og kiropraktisk perspektiv, og behandling.

Ved de neste besøkene følger vi opp problematikken og behandlingen fra tidligere. Ut fra din kropps reaksjon på forrige behandling og resultatet av ny undersøkelse vil jeg vurdere hvor og hvilken type behandling du trenger denne gangen.

Holder du til i eller i nærheten av Oslo, er det enkelt å finne veien hit. Jeg holder til på Skullerud, rett ved siden av Skullerud T-banestasjon, med gode parkeringsmuligheter.

Hva behandler kiropraktoren?

Typisk problematikk for behandling hos kiropraktor

Smerte, stivhet og ubehag er de typiske problemene folk oppsøker kiropraktor for. Selv om dette er de vanligste grunnene, er det også viktig å påpeke at man kan få god hjelp til å forebygge slike problemer ved å gå til kiropraktor med jevne mellomrom, alt avhengig av individuell situasjon, (u)vaner og behov.

Typiske problemer kiropraktoren behandler kan være:

  • Ryggsmerte
  • Nakkesmerte
  • Hodepine
  • Kjeveproblemer
  • Skulderproblemer
  • Musearm/tennisalbue/golfalbue
  • Håndleddsproblemer
  • Korsryggsmerte/”kink”/lumbago
  • Isjias
  • Bekkensmerte/bekkenproblemer og smerter i forbindelse med bekkenløsning
  • Knesmerter
  • Fotsmerter
  • Spedbarnskolikk
  • Assymmetri hos spedbarn (“KISS/KIDD”)
  • Søvnproblemer hos spedbarn
  • Migrene
  • Generell stivhet og ubehag i muskler, ledd og bindevev
  • M.m.

Man kan ha forskjellige symptomer i forbindelse med de ulike problemene ovenfor. Folk har forskjellig smerteterskel og kroppen reagerer på forskjellige måter når problemene oppstår. Det er derfor viktig å gjøre individuelle vurderinger og grundige undersøkelser slik at man tilbyr rett behandling til hvert menneske.

Bilde av en pasient som holder seg på ryggen.

Kiropraktoren behandler kroppens bevegelsesapparat og nervesystem. Dette inkluderer ledd, muskler og bindevev, samt alle de små nervecellene som finnes i disse vevene. Nervecellene forteller hjernen om hva som skjer i kroppen slik at den kan koordinere og spenne musklene på riktig måte. Ved problemer i ledd, muskler og bindevev kan hjernen få feilaktige signaler om hva som skjer. Dette kan lede til at feil muskler spenner seg, eller at muskler ikke spenner seg når de skal. Da kan det fort lede til overbelastninger og smerter, som for eksempel ved de typiske akutte ryggsmertene man opplever ved en “feil” bevegelse: ofte kalt “kink” i ryggen.

Barn og spedbarn

Behandling av barn

Spedbarn og barn generelt kan få smerter og problemer med bevegelsesapparatet og nervesystemet, akkurat som voksne. En kiropraktor kan også hjelpe når barna får vondt, men da endres behandlingsmåten til milde trykk og lette bevegelser. Både kolikk og asymmetriproblematikk er typiske for hva kiropraktoren kan hjelpe med. I tillegg kan f.eks søvnløshet og uro hos spedbarn forårsakes av smerter, som kiropraktoren kan behandle.

Det har også blitt vanligere at små barn og tenåringer får smertetilstander som skyldes langvarig stillesitting. Lite aktivitet og dårlig positur gjør at muskler og ledd stivner og blir vonde, og kroppen mister sin naturlige bevegelsesevne. Stabilitet, styrke og balanse er noe av det som rammes, og i tillegg kan humøret og psyken påvirkes negativt. Ved å hjelpe med å gjenopprette funksjonen i ledd og muskler og påvirke nervesystemets funksjoner kan kiropraktoren hjelpe til og bedre barnets situasjon.

Driver barna med trening kan det også være lurt å ta turen innom en kiropraktor regelmessig, både for å optimalisere bevegelsesapparatets funksjoner og for å forebygge skader.

Jeg bruker også personlig erfaring som far til en liten gutt med CP, som en del av grunnlaget for min praksis med barn.

Les mer om det her.

Bilde av en far med barnet sitt.

Idrettskiropraktikk

Kiropraktikk for idrettsutøvere

En kiropraktors hovedområde handler om funksjoner i bevegelsesapparatet; d.v.s samspillet mellom muskler, ledd, bindevev og nervesystemet. Dette samspillet er viktig for alle mennesker, men spesielt viktig når man begynner å presse kroppens fysiske grenser. Idrettsutøvere har derfor god nytte av kiropraktikk i sammenheng med både trening og utøvelse av idretten. Dette kan bety forskjellen mellom å kunne drive idretten fullt ut eller å ende opp med idrettskader, eller forskjellen på å øke sitt nivå/prestasjonsevne eller å stagnere fordi funksjonen ikke er optimal.

Bilde av to fotballspillere.

Eksempler på problematikk kan være ledd som ikke rører seg som de skal, eller at nervesystemet ikke koordinerer muskelaktiviteten på riktig måte (som igjen kan komme av låste ledd og belastningsproblematikk).

Et typisk problem jeg har erfart hos løpere er fotleddslåsninger. Foten består av 26 ben med ledd imellom. Noen av de sentrale benene har leddoverflater mot opptil fem forskjellige andre ben, og funksjonen i foten er avhengig av at alle disse leddene rører seg slik de skal. Leddenes bevegelighet avgjør hvordan belastninger fordeles utover i foten, hvilket kan bety forskjellen mellom full aktivitet og belastningskader.

Andre problemer kan være løperkne, benhinnebetennelse, tretthetsbrudd, belastningskader i muskler og sener, skulderskader etc.

Hvis du bor i Oslo eller omegn og er interessert i hvordan jeg kan hjelpe deg i forhold til din idrett og ditt treningsnivå er det bare å ta kontakt!

Hjemmebesøk

Jeg har bærbar behandlingsbenk, og kommer gjerne hjem til deg og gir deg behandling i din egen stue! Ta kontakt for bestilling av tid! (Gjelder Oslo og nærområdet, samt Follo)

Bilde av en bil.

Bestill time

For spørsmål og andre forespørsler, ring eller send SMS. Jeg kan dessverre ikke svare alle henvendelser mens jeg er midt i en behandling. Hvis du ikke får svar; vennligst send SMS eller mail (eller les inn beskjed på telefonsvareren), så tar jeg kontakt ved første mulighet.

Bestill time